Domeinnaam kopen of registreren
Iedereen heeft tegenwoordig wel gehoord van een domein, met een domeinregistratie kun je namelijk duidelijk maken wie je bent en wat je te bieden hebt.
Er zijn al miljoenen mensen in Nederland die een domeinnaam hebben geregistreerd en dit aantal blijft jaarlijks stijgen. Als je een domeinnaam kopen serieus overweegt is het slim om een pakkende en passende domeinnaam te vinden voor je website.
Een domeinnaam kopen is gelukkig helemaal niet moeilijk meer, om een domein te registreren controleer je natuurlijk eerst of de domeinnaam beschikbaar is.
Indien dat het geval is kun je bij een domein registry beginnen met het claimen van de gewenste domeinnaam. Het registreren van een domein is binnen een paar minuten gepiept, daarnaast zijn de kosten laag en kun je tegenwoordig bijna iedere extensie kiezen bij de bekende partijen in Nederland.
Een domeinnaam kan namelijk verschillende extensies hebben zoals .nl, .com, .eu en nog talloze andere varianten. De verschillen in kosten zijn afhankelijk van de extensie die je gekozen hebt, doorgaans sluit je een overeenkomst af van minimaal 1 jaar. Het is natuurlijk ook mogelijk om een domeinnaam langer vast te leggen.
Wat heb je nog meer nodig bij domein kopen?
Als je eenmaal klaar bent met een domein kopen ben je nog niet klaar, om een website live te krijgen heb je namelijk nog een webhosting pakket nodig om je website op te ontwikkelen en om verkeer te kunnen ontvangen. Doorgaans kies je tijdens het domein kopen voor een pakket bij dezelfde aanbieder, dit pakket kun je na aanschaf direct koppelen en je website is live.
Je wil natuurlijk niet te veel betalen, het is daarom slim om te kijken naar aanbieders waar je een goedkoop domein kan kopen. Let ook goed op de kleine lettertjes en lees eventuele actievoorwaarden goed door. Soms heb je de situatie dat een domein enorm goedkoop is maar dat het webhostingpakket dat je nodig hebt een stuk duurder is dan nodig is. Denk daarom goed na over wat je precies zoekt in een domeinnaam. Je kunt jezelf een aantal vragen stellen die je op weg helpen:
- Welke extensie wil je gebruiken voor je domein? Een .nl of een .com?
- Wil je direct een website ontwikkelen of alleen een domeinnaam registreren en parkeren?
- Ga je meerdere domeinen afnemen? En wil je bij dezelfde aanbieder hosting afnemen?
Als je direct een website wil ontwikkelen raden we je vooral aan eerst te beginnen met hosting vergelijken omdat dat een veel beter beeld geeft van de totale kosten. Je betaalt bij hosting namelijk een maandelijks bedrag waardoor de totale kosten flink kunnen oplopen in verhouding met een domeinnaam.
Meest gestelde vragen over domeinen registreren
Wat is een domeinnaam?
Als we het puur hebben over een domeinnaam spreken we over adressen van het internet. Als je bijvoorbeeld een URL intypt zoals auto.nl, dan kom je terecht op de website die gekoppeld is aan deze domeinnaam.
Zie de domeinnaam als het adres van een huis terwijl je het webhostingpakket ziet als het huis waar alles in staat. Online richt je je huis namelijk in met een CMS zoals WordPress of Joomla en kun je je adres delen op social media of via een campagne op Google.
Wat krijg je voor functionaliteit geleverd bij domein?
Doorgaans leveren de meeste hostingpartijen een aantal zaken om het beheren en gebruiken van domeinen makkelijker te maken. Als je kiest voor een betrouwbare partij kun je er vanuit gaan dat de volgende zaken worden geleverd bij je domeinregistratie
- Uitgebreid DNS beheer
- DNSSEC beveiliging
- TLSA/DANE beveiliging
- Gratis domeinnaam doorsturen met het behoud van adresbalk
- Kosteloze anonieme houder
- Bulk beheer van je DNS, houders en nameservers
Hoe kun je een domein betalen?
Tegenwoordig kun je op allerlei manieren afrekenen als je een domeinregistratie in gang zet. Zo kun je doorgaans gebruik maken van iDeal, PayPal, MrCash, Creditcard, SOFORT, PaySafeCard of middels uw online portemonnee waar je tegoed op kan storten.
Hoe werkt een domein verlengen?
Als je overeenkomst na een jaar afloopt moet je je domeinnaam verlengen, daar zitten natuurlijk kosten aan verbonden. Doorgaans gelden dezelfde prijzen als het eerste jaar tenzij dit anders is aangegeven. Kijk altijd goed naar de overeenkomst als je een domeinnaam gaat registreren of leg je domein langer vast indien je geen zin hebt in jaarlijkse verlenging
Zijn er perse aanvullende diensten bij domein kopen?
Nee, je bent niet verplicht om andere diensten af te nemen als je een domeinregistratie doet. Je zult merken dat je altijd diensten kunt afnemen tijdens het registeren van je domein, zo worden er meestal hostingpakketten aangeboden. Het is natuurlijk ook mogelijk om een domein te parkeren en deze later te koppelen aan een webhosting pakket.
Het is ook mogelijk om een domein te registreren bij een partij en om een webhostingpakket bij een andere aanbieder af te nemen. Het enigste wat er dan moet gebeuren is dat je het domein moet koppelen aan de nameservers van het hostingpakket.
Wat kun je doen als een domein bezet is?
Als je een domein wil registreren en je de melding krijgt dat de desbetreffende domeinnaam al bezet is heb je twee opties. Je kunt de domeinnaam overkopen van de huidige eigenaar door zelf contact te leggen, of je kunt kiezen voor een andere extensie als deze nog beschikbaar is.
Hoe werken extensies en wat zijn de kosten?
Een extensie is simpelweg niets anders als de afkorting achter je domeinnaam. Je kunt dus kiezen voor een .NL extensie maar ook voor talloze andere extensies zoals .org, .net of .com. Door een extensie te kiezen geef je al informatie weg aan de bezoeker voordat deze je website bezoekt.
Sommige extensies zijn duurder in registratiekosten. Zo betaal je doorgaans een stuk meer voor een .com, .org of .net extensie ten opzichte van een .NL domein. De prijs van iedere extensie wordt doorgaans in realtime bijgehouden door alle hostingpartijen zodat ze de scherpste prijs kunnen garanderen voor een domeinregistratie.
Waarom via Webhost4you vergelijken?
Bij ons kun je er vanuit gaan dat je als consument een onafhankelijk vergelijking kunt maken van alle hosting providers, het aanbod is zo groot geworden dat je als consument soms door de bomen het bos niet meer kunt zien.
Daarnaast kan het lastig zijn om alle technische aspecten van een webhosting pakket te begrijpen. Om je te helpen hebben we alle informatie die beschikbaar is bij elkaar gebundeld op een overzichtelijke website.
Bij ons kun je vergelijken op een aantal kenmerken zoals kwaliteit, prijs en support. Daarnaast hebben we een gemiddelde beoordeling van de hostingproviders en kun je in onze reviews alle informatie over een specifieke webhoster terugvinden.
We hebben geen aparte afspraken met partijen en bieden zelf geen hosting aan, alle vergelijkingen zijn dus geheel onfhankelijk samengesteld.